Spotify code

Geloof het of niet, Spotify was een van de eerste streamingdiensten die meer aanbood dan alleen een gepersonaliseerde afspeellijst, zoals Pandora. Het werd eigenlijk gelanceerd in 2008, vóór YouTube Music en Apple music.

Het is op dit moment ook de populairste muziek streaming service ter wereld, wat behoorlijk verrassend is, aangezien we Amazon, Google en Apple allemaal in de race voor muziekstreaming hebben. Maar haalt u het maximale uit uw Spotify-abonnement, gratis of premium? Laten we alles ontdekken en bekijken wat u moet weten.

Wat is Spotify?

Spotify is verrassend genoeg gevestigd in Zweden. Het werd eind jaren 2000 en begin 2010 beroemd dankzij het aanbod van een gratis abonnement. Wat het voor mensen gemakkelijker maakte om hun favoriete muziek te krijgen, zonder dat ze afzonderlijke albums of nummers hoefden te kopen. Wat op dat moment eigenlijk de enige manier was om muziek te luisteren. Als je er zo over terugdenkt klinkt het voor sommigen behoorlijk prehistorisch.

Momenteel heeft Spotify ongeveer 70 miljoen nummers in de catalogus, het lijkt misschien veel, maar Apple Music heeft er meer. Apple Music heeft ongeveer 75 miljoen. Hoewel dit enorm veel nummers zijn om uit te kiezen, betekent dit niet altijd dat je dat ene nummer wat je zocht, ook kunt vinden op Spotify.

De afgelopen jaren heeft Spotify ernaar gestreefd verder te gaan dan alleen het aanbieden van muziekstreaming. Het voegde podcasts toe aan het platform en tekende zelfs een exclusieve meerjarige deal met Joe Rogan ter waarde van ongeveer 100 miljoen. het kocht ook podcasting netwerken zoals Gimlet Media en Parcast.

Het bedrijf lanceerde ook Spotify Live, wat eigenlijk lijkt op Twitter Spaces, maar dan op Spotify. Het is een coole plek waar mensen een live podcast kunnen opnemen of gewoon kunnen chatten met hun abonnees. Dit werkt natuurlijk het beste voor artiesten die al veel volgers op Spotify hebben en een grote aanhang kunnen aantrekken.

Hoe werkt Spotify?

Op de homepage van Spotify zie je de afspeellijsten die je onlangs hebt gespeeld, gevolgd door je eigen samengestelde mixen op basis van je eerdere luistergedrag. Hieronder vind je andere afspeellijsten waarvan Spotify denkt dat je ze ook leuk zult vinden om naar te luisteren. Dit wordt natuurlijk allemaal beter naarmate je vaker naar Spotify luistert. Als het ziet wat je wel en niet leuk vindt. Zelfs als je tijdens de eerste installatie je favoriete artiesten en genres hebt geselecteerd.

Hoeveel kost Spotify?

Spotify is gratis beschikbaar, maar je kunt ook voor de premium versie kiezen. De premium-versie van Spotify is over het algemeen beschikbaar voor €9,99 wereldwijd. Hoewel er andere abonnementen zijn, zoals studenten abonnementen, gezinsabonnementen, en zelfs combi abonnementen met Hulu. Wat we zo dadelijk meer zullen uitleggen.

Spotify korting voor studenten

Spotify heeft echt een geweldige deal voor studenten. Je kunt Spotify Premium krijgen voor slechts €4,99 per maand, wat al de helft van de prijs is. 

Nu moet je bewijzen dat je een student bent aan een “geaccrediteerde instelling in het hoger onderwijs”, volgens de pagina. Bekijk hier alle voorwaarden voor studentenkorting op spotify

Spotify Gratis of Premium

Met Spotify Free krijg je een door reclame ondersteunde basiservaring van Spotify. Je hebt onbeperkte toegang tot de muziekcatalogus en podcasts. Maar reclame pauzes komen vaak voor. Spotify speelt meestal vijf tot zes nummers af voordat een advertentie wordt afgespeeld. Het is dus niet super irritant, maar het kan wel vervelend zijn. Je kunt nog steeds alle afspeellijsten afspelen, maar je kunt niet je eigen afspeellijsten maken. Dus je zult je moeten houden aan de vooraf gemaakte van Spotify of degenen die anderen hebben gemaakt.

Met Spotify Premium krijg je geen advertenties meer. Je krijgt ook een betere geluidskwaliteit, als dat belangrijk voor je is. Het gratis abonnement doet tot 160 kbit/s, terwijl de premium-versie dat verdubbelt tot 320 kbit/s. Je mag ook nummers downloaden om offline af te spelen. Maar er zijn wel een aantal kleine kanttekeningen: als je je abonnement opzegt, zijn die gedownloade nummers niet langer beschikbaar. Daarnaast kun je maar 10.000 nummers downloaden op vijf apparaten. Je zult dit probleem waarschijnlijk nooit tegenkomen, maar het is goed om er rekening mee te houden.


Verschillende Spotify abonnementen

Spotify biedt de standaard gratis en premium abonnementen, maar het biedt ook een paar andere. Hier is een overzicht van deze andere plannen:

  • Duo: voor €12,99 per maand krijg je twee premium-accounts. Ideaal voor stellen die wel onder 1 dak wonen, maar allebei eigen aanbevelingen willen hebben.
  • Familie: voor €15,99 per maand krijg je zes accounts. Met de mogelijkheid om expliciete nummers te blokkeren en de Spotify Kids-app. Dat is een aparte app en alleen bedoeld voor kinderen.
  • Student: Voor €4,99 per maand kunnen studenten Spotify krijgen met Hulu (advertentie-ondersteund) en SHOWTIME.

Spotify voert ook regelmatig promoties uit waarbij je je kunt aanmelden en drie maanden Premium gratis of voor de prijs van één maand kunt krijgen.

Wat is Spotify Connect?

Als je met een Spotify-gebruiker hebt gesproken, hebben ze Spotify Connect waarschijnlijk genoemd als een geweldige functie die geen ander platform heeft. Het is eerlijk gezegd een heel eenvoudige functie die Spotify nu al bijna tien jaar in het platform heeft ingebouwd.

Kortom, op de homepagina van een nummer, of onderaan de afspeelknoppen zie je een pictogram dat eruitziet als een computer met een luidspreker erop. Als je erop klikt, zie je alle apparaten op je wifi-netwerk die muziek van Spotify kunnen afspelen. Deze omvatten slimme luidsprekers, slimme schermen, Bluetooth-luidsprekers, slimme tv’s en zelfs andere mobiele telefoons. Dat maakt het super eenvoudig om muziek af te spelen op een Sonos Roam of een Nest Audio, zonder dat je de Google Assistent hoeft te gebruiken.

Het is een heel eenvoudige functie, zoals ik al eerder zei, maar geen enkel ander platform komt in de buurt. YouTube Music heeft wel een vergelijkbare functie, maar het is niet erg stabiel en de verbinding wordt vaak verbroken.

Spotify aanbevelingen en ontdekken

Een andere geweldige functie voor Spotify zijn de aanbevelingen en ontdekking. Het behoort tot de beste in de branche. Spotify genereert elke week een handvol afspeellijsten speciaal voor jou. Er zijn zes Daily Mix-afspeellijsten die verschillende genres en artiesten volgen op basis van je recentelijk afgespeelde nummers. De ene is misschien meer op rap gebaseerd, terwijl de andere meer op pop is gebaseerd en een andere meer op het land. Je kunt dus kiezen wat je wilt en zelfs nieuwe muziek ontdekken in deze afspeellijsten!

Een andere interessante afspeellijst van Spotify is Discover Weekly. Dit is een nieuwe afspeellijst die, zoals de naam al doet vermoeden, wekelijks wordt bijgewerkt met nieuwe muziek waarvan hij denkt dat je die leuk zult vinden op basis van andere nummers die je hebt gespeeld en/of waarvan je hield. 

Hier zijn enkele andere afspeellijsten van Spotify:

  • Daily Drive: een mix van nieuws en muziek, speciaal voor jou gemaakt.
  • Daily Wellness: Een mix van muziek en wellness om je door de dag te begeleiden.
  • Release Radar: bekijk de nieuwste muziek van de artiesten die je volgt, plus nieuwe singles die speciaal voor jou zijn samengesteld.

Al deze afspeellijsten worden wekelijks bijgewerkt, sommige zijn aan het begin van de week en sommige aan het einde. Net als bij andere Spotify functies, hoe meer muziek je op Spotify luistert, hoe beter het zal zijn. Het is ook een goed idee om nummers die je niet leuk vindt over te slaan en nummers die je echt niet leuk vindt een duimpje naar beneden te geven, terwijl je de nummers die je leuk vindt juist met een hartje markeert. Al deze dingen bij elkaar zullen ervoor zorgen dat je gepersonaliseerde lijsten alleen maar beter worden!

Aanbevolen nummers voor afspeellijsten

Met je eigen afspeellijsten helpt Spotify je uitstekend om meer nummers te vinden die je aan je afspeellijst kunt toevoegen. Onderaan is er een “Aanbevolen” sectie met ongeveer 10 nummers om uit te kiezen. Je kunt ze lezen en/of toevoegen aan je afspeellijst. Er is een “refresh” knop onderaan die je kunt gebruiken om de lijst te vernieuwen. Deze lijst is geordend op wat er al in de afspeellijst staat en naar wat voor soort muziek je hebt geluisterd.

Spotify wrapped

Elk jaar, meestal rond de eerste week van december, onthult de streamingdienst Spotify Wrapped. Het is een manier om te visualiseren naar hoeveel muziek je het afgelopen jaar hebt geluisterd. Terwijl je ook laat zien wat je favoriete artiesten, genres en tracks waren. Spotify zal ook een afspeellijst voor je maken op basis van je meest gestreamde nummers van het jaar. 

In de afgelopen jaren heeft hij Wrapped een beetje vernieuwd om het meer op een Instagram-verhaal te laten lijken. En het is heel eenvoudig om sommige van deze statistieken op Twitter of andere sociale media te delen. 

Moet ik me aanmelden voor Spotify?

Als je op zoek bent naar een goede muziek streaming service, dan is Spotify de juiste keuze. Ik heb het afgelopen jaar Amazon Music, Apple Music en YouTube Music geprobeerd, na bijna tien jaar Spotify te hebben gebruikt, en ontdekte dat hoewel sommige best goed waren, was er geen een zo goed als Spotify. En het goede is dat ze allemaal dezelfde prijs hebben, maar Spotify is de enige die een legitieme gratis optie aanbiedt.

Spotify heeft daarnaast ook al meer dan 70 miljoen nummers, ze bezitten de exclusieve rechten op de Joe Rogan experience, en bieden ze een aantal geweldige vondsten. Waardoor het een geweldige one-stop-shop is voor alles wat u nodig heeft. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de apps veel beter zijn dan de meeste andere services, omdat ze niet alleen afhankelijk zijn van web-apps zoals sommige andere services.