Muzikanten zijn echte artiesten. De geluiden die ze met hun instrumenten tevoorschijn toveren zijn niets minder dan kunst. Toch krijgt lang niet iedere muzikant de kans om zijn of haar muziek te laten horen aan de hele wereld. Veel artiesten en muzikanten maken muziek voor zichzelf en hebben al geluk wanneer ze een keer voor publiek op mogen treden. Gelukkig krijgen ze tegenwoordig meer en meer de kans om hun muzikale kwaliteiten en creativiteit te laten zien en horen. Muziekwedstrijden komen steeds vaker voor en is voor de artiest het ultieme bewijs dat ze uitblinken in hun vakgebied. Muziekprijzen worden dan ook steeds vaker uitgereikt en zijn inmiddels felbegeerde trofeeën geworden voor muzikanten.
Muziekprijzen als Eerbetoon
Muziekprijzen zijn niet nieuw maar zijn lange tijd alleen voorbehouden geweest aan topartiesten die het eigenlijk al gemaakt hebben. Ze worden uitgereikt als eerbetoon voor hun, vaak decennialange, repertoire. Toch blijft het ook voor veel sterrenmuzikanten een hoogtepunt in hun carriere wanneer ze een prestigieuze muziekprijs in ontvangst mogen nemen.
Een stimulans om te excelleren in de muziek
Muziekprijzen dienen ook als stimulans voor muzikanten om hun best te (blijven) doen. Ze moedigen artiesten aan om hun creativiteit te ontwikkelen en te innoveren in hun muzikale werk. Het nastreven van erkenning door middel van prijzen motiveert muzikanten om hun beste werk te leveren en nieuwe grenzen te verkennen in hun muzikale expressie.
Wat voor muziekprijzen worden uitgereikt?
Net als bij sporten komen muziekprijzen in allerlei soorten en maten. Van medailles, tot lintjes en bokalen. In de muziekwereld zie je wel vaker prijzen die de creativiteit van de branche vertegenwoordigen. Eigenzinnige ontwerpen en bijzondere materialen worden vaak gebruikt om een de creativiteit van een artiest te reflecteren.
De keerzijde van muziekprijzen?
Niet iedereen is blij met de toename van erkenning in de vorm van muziekprijzen en -wedstrijden. Veel mensen zien dit soort evenementen vooral als vercommercialisering van de muziek. Iets dat de ziel uit muziek maken trekt. Dat sentiment heerst vooral bij de vaak groots opgezette zangwedstrijden op tv. En hier wordt ook meteen de keerzijde duidelijk. Lang niet alle winnaars van een dergelijk programma worden ook daadwerkelijk een groot succes. Veel van hen zijn eendagsvliegen die na een of twee hits vergeten worden. En dat terwijl het vaak erg stressvol is om aan dergelijke wedstrijden mee te doen. De vraag is dan ook in hoeverre sommige muziekwedstrijden en competities de muziekbranche en de gezondheid van de artiest ten goede komen.